maandag 5 juni 2017 – 15.00 uur

2e Pinksterdag

LAMY TRIO
Anita Jongerman – viool
Margritta Rondeel – cello
Florin Negreanu – altviool
Dohnányi, Klein, Françaix en Kodály

Trio Lamy, een strijktrio van grote klasse!

Trio Lamy

Trio Lamy zal het publiek op Tweede Pinksterdag maandag 5 juni om 15.00 uur in vervoering brengen met een interessant programma met muziek van Dohnányni, Kodály, Gideon Klein en Françaix. Drie van de componisten die op het programma staan leefden in roerige tijden tijdens de tweede Wereldoorlog. De uiterst professionele musici van het Lamy Trio bundelden hun vriendschap en weten op intieme manier een sfeer op te bouwen die het publiek verovert en betovert. De naam van het ensemble komt van de Franse strijkstokkenbouwer Joseph Alfred Lamy, een heel beroemde ‘Archetier’ uit Frankrijk. De leden van het trio bespelen dan ook een Lamy strijkstok.

Dohnányi’s (Hongaar) Serenade voor strijktrio (1902) is heel erg geïnspireerd op de muziek van Brahms. Het is heerlijke speelmuziek met hints naar de Hongaarse volksmuziek, opzwepend of zeer melodieus. Terwijl het Intermezzo (1905) van Kodály (Hongaar) meer het karakter heeft van een relaxte serenade. Daarentegen is het strijktrio (1944) van Klein (Tsjech) totaal anders. Hij gebruikt meer de Weense chromatiek van Schonberg en Berg. Dus dit stuk doet veel moderner aan, maar is ook verweven met volksthema’s. De leden van het Lamy Trio zelf zijn van dit werk erg onder de indruk en zullen dit ook op het publiek overbrengen. Gideon Klein stierf toen hij 25 jaar oud was onder ‘onopgehelderde’ omstandigheden 30 km van Auschwitz in het kolenmijnwerkkamp Fürstengrube. Dit strijktrio zal zijn laatste werk zijn.

Ook Dohnányi kwam de Tweede Wereldoorlog niet ongeschonden door. Als de wurggreep van de Duitsers steeds sterker wordt en Hongarije haast moet gaan maken met het liquideren van de Joden werkt Dohnányi niet erg mee. Ook hij wordt geacht de Joden van het conservatorium en uit zijn orkest te verwijderen. Hij doet hier niet aan mee en vlucht in 1944 Hongarije uit. Zijn vlucht wordt hem niet in dank afgenomen en dit resulteert na de oorlog in vreselijke beschuldigingen, hij zou een handlanger van de Duitsers zijn geweest en Joden hebben verraden. Toch zijn er veel Joodse musici die hem hebben verdedigd. Dohnányi had veel Joodse leerlingen en hij bleef altijd Joodse composities programmeren tijdens het Nazi regime. Zijn zoon was overigens betrokken bij een complot om Hitler te vermoorden. Kodály (Hongaar) meldde dat Dohnányi juist documenten had ondertekend waarmee hij veel Joodse levens had gered tijdens de Holocaust.

Het Lamy trio zal het concert eindigen met een componist uit Frankrijk: Jean Françaix. Hij heeft weinig last gehad van de tweede Wereldoorlog. Het Strijktrio uit 1933 is gewoon heerlijke speelmuziek waar het publiek altijd vrolijk van wordt. Françaix was groot bewonderaar van Ravel en Poulenc. Zijn muziek wordt gekenmerkt door lichtheid en humor.

Anita Jongerman begon haar eerste vioollessen op zes-jarige leeftijd bij Tom Zeven te Heerde. Op twaalf-jarige leeftijd kwam zij in de jong talentenklas in Zwolle terecht bij Jan Hulst en Else Krieg. Vanaf 2001 studeerde zij bij Johannes Leertouwer aan het conservatorium van Amsterdam waar ze in juli 2005 haar bachelor diploma behaalde. In Amsterdam volgde ze masterclasses bij Peter Brunt en Rachel Podger. Na haar Masteropleiding in Den Haag voltooide Anita in juni 2007 haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium bij Kees Hülsmann. Ze volgde masterclasses bij Vahid KhademMissagh te Oostenrijk, Donald Weilerstein en Albrecht Breuniger te Parijs. Tegenwoordig remplaceert Anita o.a. bij het Residentie Orkest, Holland Symfonia, Orkest van het Oosten, Nedpho en Radio Kamer Filharmonie. Van 2006- 2010 had zij een vaste aanstelling bij het Magogo Kamerorkest als aanvoerder 2e violen. Thans is zij verbonden als tutti eerste-violiste bij het Noord Nederlands Orkest. Sinds april 2007 is zij concertmeester & artistiek leider van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (www.naska.nl). In juni 2007 was Anita als soliste te gast bij het Kamerorkest Cheliabinsk uit Rusland die een tournee maakte door Nederland. Ze soleerde in de Vier-jaargetijden van Vivaldi en speelde verder (samen met haar zus Inge) het dubbelconcert van J.S. Bach. Anita bespeelt een Gustav Bernardel uit 1866 Parijs.

Magrita Rondeel behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus bij Elias Arizcuren aanhet Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Vervolgens studeerde zij Kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marien van Staalen. Zij volgde Meestercursussen bij o.a. Milos Sadlo, Erling Blondal Bengtsson, Dmitri Ferschtman en Johannes Goritzki. Van 1990 tot 1994 was zij verbonden aan het Noord- Nederlands Orkest te Groningen. Sinds 1994 speelt Magrita in het Nederlands Balletorkest dat later Holland Symfonia zal gaan heten, na de fusie met het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Daarnaast houdt zij zich intensief bezig met kamermuziek, waaronder het Wings Ensemble, Trio Lataster en Via Collis. Momenteel werkt Magrita als freelancer bij o.a. Het Metropole Orkest, NASKA, deFilharmonie te Antwerpen en Symfonia Rotterdam. Daarnaast heeft de barokcello ook haar interesse en is zij bezig met de opleiding Ayurveda &Nutrition. 

De in 1980 geboren violist Florin Negreanu is vanaf zijn prilste jeugd ondergedompeld in de muzieksfeer. Dat had hij te danken aan zijn moeder, die amateur violiste was. Toen hij acht was, begon hij te studeren aan de muziekschool van zijn geboortestad Turnu Severinbij professor Ionita, die hem de liefde en het respect voor de viool bijbracht. Hij verliet Turnu Severin toen hij dertien was om voor twee jaar in Craiova en verder in Boekarest te studeren. In die periode schitterde hij in nationale wedstrijden waar hij verschillende prijzen behaalde. Hij was negentien toen hij les volgde bij Vera Beths op het Koninklijke Conservatorium te Den Haag. Vanaf 2000, als student bij Natalia Morozova op het CODARTS (voormalig Rotterdams Conservatorium), breidde hij zijn repertoire aanzienlijk uit en met verschillende kamermuziek groepen en orkesten gaf concerten in talrijke muziekcentra in Nederland en het buitenland. Na afloop van zijn studies in 2005 is Florin Negreanu een gerespecteerd zelfstandig violist en altviolist geworden die regelmatig als concertmeester, aanvoerder 2e viool of als tutti viool/altviool met verschillende orkesten of ensembles optreedt.

Reacties zijn afgesloten.