Pianoduo Blauwvingers en De Granaten Armband

Beste mensen,

Het ene hoogtepunt rijgt zich aan het andere. Het houdt maar niet op met het aanbod van geweldige concerten. Nu weer een pianoduo dat de moeite neemt uit Madrid over te komen om op zaterdagmiddag in ’t Mosterdzaadje een bijzonder mooi programma te brengen. (o.a. die tranentrekkende Fantasie van Schubert). Op zondagmiddag zijn er de acteur Bartho Braat en de pianiste Irina Parfenova met hun succesvolle muziektheater ‘De Granaten Armband’ . In deze vertelling nemen ze de luisteraar mee naar het Russische societyleven van begin vorige eeuw.

Pianoduo Blauwvingers

Zaterdag 18 november om 15.00 uur komen ze ervoor uit Madrid. De pianisten Mateo Barbagelato en Pablo Alonso. Duo Blauwvingers. Op het programma Bach, Mozart, Schubert en Poulenc.

Beide pianisten begonnen hun carrière samen in Zwolle, waar ze tijdens het laatste jaar van hun masterstudie de gezamenlijke liefde en passie voor het vierhandig spel ontdekten. Zo ontstond het Duo Blauwvingers. Zoals Haarlemmers ‘muggen’ zijn, worden de inwoners van Zwolle ‘blauwvingers’ genoemd. Nu wonen en werken ze alweer jaren in Madrid, maar ze hebben alles op alles gezet om nog eens in Nederland concert te geven. Mateo had tijdens zijn studie al vaker in ’t Mosterdzaadje opgetreden.

Verschilldende stijlperioden komen aan bod. De Barok met twee stukken van J.S. Bach bewerkt voor quatremains door G. Kurtág. De Klassieke periode met de Sonate K.521 van W.A.Mozart. Dit was de laatste en meest complexe sonate die hij schreef. Op en top Romantiek is de Fantasie van F. Schubert. Eén van de mooiste en belangrijkste werken uit het vierhandig repertoire, geschreven in het jaar van zijn vroege dood. Het concert wordt afgesloten met de sonate van F. Poulenc uit 1919.

‘De Granaten Armband’

Op zondag 19 november om 15.00 uur wordt ‘De Granaten Armband’ uitgevoerd. De pianiste Irina Parfenova en de acteur Bartho Braat hebben onder regie van Gerardjan Rijnders een prachtige voorstelling gemaakt, gebaseerd op de gelijknamige novelle van de grote Russische schrijver Alexander Koeprin (1870-1938). De toeschouwer wordt ondergedompeld in het Russische societyleven van begin vorige eeuw.

Het wel en wee van de personages komt tot uiting in sprankelende dialogen en treffende beschrijvingen. Vorstin Vera wordt aanbeden door een anonieme ambtenaar ver beneden haar stand. Vanwege een onverwachte benadering op haar naamdag komt het verhaal tot een dramatische ontknoping. Er is liefde die alleen in muziek haar gelijke vindt, daarom klinken er pianostukken van Tsjaikovski, Scriabin en Rachmaninov en culmineert de voorstelling, net als in de novelle van Koeprin, in het magistrale Largo Appassionato uit Beethovens Tweede pianosonate. Wie durft het sieraad van de liefde om te doen…?

Irina Parfenova’s voltooide haar muziekstudie in Moskou. Ze zette haar studie voort aan het Conservatorium in Den Haag bij Naum Grubert. Irina is mede-oprichter van Troupe A’dour. Dat beoogt met muziektheatervoorstellingen literatuur en muziek dichterbij het ook jongere publiek te brengen.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.