Topmusici: Van Romantiek naar Gouden Eeuw

Beste mensen,

Soms zit het mee, en soms tegen. De donateurspost die vorige week maandag bij de post als partij werd afgeleverd is gewoon nog nergens bezorgd geworden. En daar kan ik me dan best druk om maken ook al probeer ik zoiets te relativeren met alles, wat er in de wereld véél erger is. Ik hoop echt dat de brief vandaag of morgen alsnog besteld gaat worden. Het weekend is weer vol schone beloftes. Met op zaterdagmiddag het gouden duo Dasha Beltiukova en Vital Stahievitch. Zondagmiddag Duo Kaleidoscope plus een theorbe bespeelster met muziek uit de 18e eeuw.

Dasha Beltiukova en Vital Stahievitch

Op zaterdag 4 november om 15.00 uur zullen de fluitiste Dasha Beltiukova en de pianist Vital Stahievitch voor een betoverend optreden zorgen. Zij hebben een fantastisch programma met wel 5 etudes van Frederic Chopin (piano solo), de huiveringwekkend mooie sonate van César Franck en de balletmuziek van Vaughan Williams. Als duo stonden zowel op het podium van het Concertgebouw van Amsterdam, maar ook in dat van Minsk. ‘Muziek is de magie die de ziel kan genezen en emoties kan versterken’, zegt Dasha Beltiukova. ‘We zijn verheugd om onze passie en muzikaliteit te delen met het publiek’. Hun kracht is misschien wel het verhaal dat ze met hun muziek vertellen. Dat de muziek van Chopin bijvoorbeeld dicht aan het hart ligt van Vital Stahievitch, zal niemand kunnen ontgaan.

Engelse volksliederen en dansen hoor je terug in de Suite de Ballet van Vaughan Williams(1924). De fluit komt in al haar facetten tot klinken. De opdrachtgever voor dit werk was zelf een virtuoos fluitist. In heel goede handen dus van Dasha Beltiukova die over een ongekende techniek beschikt.

De ontroerend mooie Sonate voor viool en piano van Franck, komt in de bewerking voor fluit erg goed tot zijn recht. Het werk zit vol gepassioneerde romantiek.

Duo Kaleidoscope en een Theorbe

Katja Pitelina en Reiko Tsuiki spelen traverso (voorloper van de dwarsfluit) en vormen samen het befaamde Duo Kaleidoscope. Op zondag 5 november om 15.00 uur geven ze een pracht concert in samenwerking met Asako Ueda. Zij speelt theorbe, de luit met die spectaculaire lange hals. Mooier kan het niet in de muziek van de 17e en 18e eeuw. Klanken die ons terug doen keren naar de Gouden Eeuw.

Ze spelen twee trio’s van Pierre Danican Philidor (1681-1731),  een trio van Michel de la Barre en Joseph Bodin de Boismortier . Ook zal de theorbe soleren in het werk van Rebert de Visée.

De naam van hun duo doen Katja en Reiko eer aan. Zoals in een caleidoscoop bonte glasstukjes telkens wisselende patronen vormen, zo laten Katja en Reiko met hun fluiten steeds weer andere kleuren horen.
Katja en Reiko hebben hun opleidingen, inclusief Oude Muziek, allemaal cum laude afgerond. Ze spelen sinds 2006 samen, werken in vooraanstaande barokorkesten, en zijn ook actief als solist en in kamermuziek.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.