Donateursbrief oktober 2023

Santpoort, 23 oktober 2023

Lieve donateurs,

In de jaren vijftig van de vorige eeuw bestond er zoiets als Volks Muziek School. VMS daar ging je met veel klasgenoten na schooltijd naar toe. Je leerde van maat en ritme, van do-re-mi en heel veel liedjes. Het zijn de jeugdjaren waar onbewust veel van bewaard is gebleven. Want plotseling dook het op, uit dat verre verleden. Een liedje dat we op muziekschool in canon zongen. Heel mooi, dat zeker. De tekst toen niets zeggend en nu des temeer. Misschien kennen jullie het ook wel.

Hemel en Aarde kunnen vergaan.
Vrolijke musici (3x), blijven bestaan.

Vivezza Trio op vrijdag 13 oktober 2023

De wereldwijd allesvernietigende geweldspiraal gaat onder ieders huid zitten. Machteloze toeschouwers zijn we. Noodzakelijk is het om af en toe ruimte te maken in het hoofd, even diep ademhalen en te luisteren naar muziek. Dat kan in ’t Mosterdzaadje. Het is bijna een schuilkerkje geworden. Schuilen voor alles wat er om ons heen gaande is. Hemel en aarde vergaan, maar musici blijven bestaan. Zij maken de wereld mooier en verzachten met hun instrumenten de pijn van deze tijd. Daarom ook koesteren wij de mensen die bij ons op komen treden.

Door jullie, donateurs, kunnen we ze ook een vergoeding geven die vrijwel altijd hoger is dan de opbrengst van de collecte. Dank dus aan allen die het mogelijk blijven houden zo veel en ook zoveel bijzondere concerten te laten uitvoeren.

De penningmeester was wel enigszins verontrust over het uitblijven van veel donaties dit jaar. Maar dat zal alles te maken hebben met het verdwijnen van de acceptgiro. Voor veel mensen is het betalingsverkeer daardoor een stuk ingewikkelder geworden. Met een beetje hulp van de bank of een goede bekende moet het toch lukken.

tekening Emilia oktober 2023

Intussen zijn de concerten van de vrijdagavond naar de zaterdagmiddag gegaan en blijft de zondag als vanouds. Voor veel mensen, inclusief mijzelf, is het ’s avonds op pad gaan steeds minder aantrekkelijk. Dat zal ongetwijfeld met de leeftijd te maken hebben.

Maar de veelal nog jonge musici, vaak van heinde en verre, spelen met evenveel passie en plezier ook ’s middags de sterren van de hemel.

Het was voor het eerst weer dat de cv opgedraaid moest worden. Maar neem als je komt luisteren toch een lekkere warme sjaal mee. Muziek mag dan hartverwarmend zijn, van stil zitten krijg je het op den duur toch koud.

Dit doet me even denken aan 18 november als er twee jonge pianisten uit Spanje optreden. Duo Blauwvingers heten ze. Beiden studeerden in Nederland voor hun master en ik heb zo’n idee dat ze er wel eens last hadden van koude vingers.

Kijk even wat er allemaal voor mooie concerten zijn. Kom gewoon en neem gerust wat buren of zo mee. Wij ontvangen u graag en de vriendelijk gastvrouw Gea zorgt er elke keer weer voor dat de koffie en thee klaar staan. De wanden, de komende weken, gevuld met allerlei vreemde en kleurige vogels van Theo de Graaff. Dat alles tezamen brengt een ieder al direct in een andere wereld.

Een hartelijke groet en tot ziens,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.