Pools-Spaans duo en de ziel van Chopin

Beste mensen,

‘Is er altijd viool?’, vroeg een bezoeker zondag. Je zou het bijna denken als dat drie keer achterelkaar geprogrammeerd wordt. Nee dus, het is puur toeval. De violiste Meri Khojayan heeft haar concert van 6 oktober af moeten zeggen vanwege een handblessure. Het is ook topsport die musici bedrijven. Op vrijdagavond maken we nu kennis met de jonge Poolse violiste Weronika Weiss en de Spaanse pianist Guillermo Castellano. Pianiste Maria Prokofieva legt zondag haar ziel en zaligheid in de muziek van Chopin.

Viool en Piano

De Spaanse pianist Guillermo Castellano en de Poolse violiste Weronika Weiss zijn op vrijdagavond 6 oktober om 20.00 uur te gast. Zij verheugen zich op de kennismaking met ’t Mosterdzaadje. Direct hadden zij een heel mooi programma klaar. Ze openen met de gevoelige en meeslepende sonate op.105 van Schumann. En nog méér ijzeren repertoire in de sonates nr. 2 en nr. 3 van Johannes Brahms. Van de Poolse componist Wieniawski tot slot de Legende.

Heel jong zijn ze nog, begin twintig. Ook heel ambitieus al van kinds af aan. In hun thuisland Polen en Spanje hebben ze alles op alles gezet voor een muziekcarrière. Dat is goed gelukt waardoor ze nu beiden aan het Amsterdams Conservatorium konden komen studeren. Daar kwamen ze elkaar ook tegen en begon hun samenwerking. Weronika studeert sinds 2022 bij Peter Brunt.

Weronika Weiss (Warschau 2002), kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Met een choreografe als moeder en een vader die operaregisseur is, werd de muziek haar met de paplepel ingegoten. Vanaf haar zevende jaar ontvangt Weronika de ene prijs na de andere, nationaal en internationaal. En nog steeds! Guillermo Castellano (Granada) begon zijn pianostudie toen hij 5 jaar oud was. Ook hij sleepte veel prijzen in de wacht. Studeerde af in Madrid. En nu in Amsterdam, bij David Kuyken.

Zielsverwantschap met Chopin

De pianiste Maria Prokofieva gaat op zondag 8 oktober om 15.00 uur een haar hele programma wijden aan Frederic Chopin. En wel die stukken die de ziel van Chopin verklanken in Nocturnes, Mazurka’s, Walsen en een Polonaise.

Het eerste Chopin recital stond in het teken van het hart. Maria Prokofieva voelt zich op alle manieren verbonden met deze Poolse pianist die verbannen uit zijn moederland, ondanks succes, toch altijd het gemis voelde. ‘Chopin is geliefd bij muzikanten en muziekliefhebbers over de hele wereld. Zijn muziek is eeuwig en zal dat altijd blijven. Zijn melodieën raken het hart. Zijn muzikale taal is poëtisch, woorden zijn overbodig. Klanken vol herinneringen aan zijn thuisland, dat hij net voor de Pools-Russische oorlog in 1830 op 20 jarige leeftijd verliet. Hij kon er niet meer terugkomen. In zijn muziek weerklinken de Poolse thema’s. Muziek van tranen, vreugde, pijn, nostalgie en bevrijding versmelten allemaal in één grote emotie. En als je het écht voelt, kun je als artiest zoveel vertellen en uitdrukken via de muziek’. En dat laat Maria Prokofieva het publiek horen.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.