zondag 26 november 2023 – 15.00 uur

Viool “Voices of the Violin”  
Joe Puglia
nieuwe werken speciaal geschreven voor Joe Puglia
o.a. Martijn Padding, Juerg Frey, Helena Winkelman, Jan van de Putte, Livia Malossi Bottignole, Alice Yeung, Samuel Carl Adams, Robin de Raaff, Marton Illes, Kate Moore e.v.a.

Muziek, speciaal voor Joe Puglia en zijn nieuwe viool geschreven

Op zondag 26 november om 15.00 uur is de violist Joseph Puglia met het solo programma ‘Voices of the Violin’ in ’t Mosterdzaadje. Deze violist is niet de eerste de beste. Zijn solodebuut in het Concertgebouw werd in de pers geprezen als ‘uitzonderlijk’. Hij wist de zaal ‘aan de kook te brengen’. Joseph Puglia (New York) studeerde in Nederland bij Anner Bijlsma en Vera Beths.

Puglia is momenteel solo violist bij het Asko | Schönberg ensemble in Amsterdam, en geeft les aan de vioolfaculteit van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Aanleiding van zijn nieuwe concertreeks is ontstaan doordat hij afscheid moest nemen van zijn Gagliano-viool waarop hij negen jaar gespeeld had. En dan begint de zoektocht naar een ander instrument — en daarvan liet hij publiek, collega’s en componisten deel van uit laten maken! In het programma dat deze meesterviolist gaat brengen speelt hij de composities die componisten speciaal voor hem en zijn nieuwe viool schreven. Een heel bijzonder concert dat ook door het verhaal erbij dat Joe Puglia zeker zal vertellen, een heel avontuurlijke reis wordt door het nieuwe vioolrepertoire.
Componisten die uitgevoerd worden zijn Martijn Padding, Juerg Frey, Helena Winkelman, Jan van de Putte, Livia Malossi Bottignole, Alice Yeung, Samuel Carl Adams, Robin de Raaff, Marton Illes, Kate Moore, Arieh Chrem, Jasper de Bock en Silvia Borzelli. Na afloop is er de gelegenheid om met Joe Puglia en met elkaar over de muziek te praten en zal hij het fijn vinden om het een en ander toe te lichten.

Voor het YouTube kanaal van ’t Mosterdzaadje werden er tijdens de pandemie opnames gemaakt van hem waarin zijn grote meesterschap te zien en te horen is. In de uitzending van Vrije Geluiden van zaterdag 14 november 2020 wordt deze violist breed uitgemeten.

Lees het artikel in de NRC: “Ik wil een viool die me uitdaagt, niet een die me vraagt een ander mens te zijn.”

Reacties zijn afgesloten.