zaterdag 25 november 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Regina Albrink
Chopin en Liszt

Regina Albrink

[foto: Michel Mulder]

Pianiste Regina Albrink is op zaterdag 25 november om 15.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Haar concert staat in het teken van Chopin en Liszt.

Dit concert is een voorbereiding op haar traditionele Kerstrecital op 26 december in het Concertgebouw van Amsterdam. Van Frédéric Chopin, haar lievelingscomponist, speelt ze nocturnes en polonaises. Van Franz Liszt staan o.a. Liebestraum en de 12e Hongaarse rapsodie op het programma. Betoverende muziek, helemaal in handen van Regina Albrink.

Over het programma vertelt Regina:

Polonaises waren in Chopins tijd dansen in driekwartsmaat, en die van Chopin waren volgens Schumann ‘door bloemen bedekte kanonnen’. De eerste, in cis, valt op door een schitterend middengedeelte, terwijl die in A, de ‘militaire’, vaak door de Poolse radio uitgezonden is om de moed erin te houden. Nocturnes, nachtstukken, heeft Chopin zijn hele leven geschreven. Dat de eerste bij zijn Londense uitgever als ‘Murmures de la Seine’ door het leven moesten, kon Chopin niet waarderen, en dat voor de laatste de tijd nog niet rijp was, zal hem onverschillig zijn geweest. Oók prachtige muziek, vinden we nu! Het verhaal gaat dat Chopin ooit in grote woede ontstak toen hij hoorde hoe Liszt één van Chopins nocturnes aan iemand voorspeelde, om vervolgens in alle staten van vreugde te raken toen Liszt dat nóg eens deed – maar nu ánders.

Franz Liszt kon alles minstens zo goed als wie dan ook. In het bijzonder kon hij betoverende muziek schrijven, zoals de ‘Liefdesdroom’, een verklanking van de menselijke liefde. Dat hij daar vaak de hele piano voor nodig heeft, is waar, maar ontroering is de hoofdzaak.

Reacties zijn afgesloten.