zondag 12 november 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Antoine Préat
Haydn, Schumann, Brahms, Debussy

Antoine Préat, een pianist om in de gaten te houden

Een eindeloze verkenning van het menselijk hart

De veel belovende en snel naam makende pianist Antoine Préat heeft de weg naar ’t Mosterdzaadje gevonden en zal daar op zondag 12 november om 15.00 uur een ongelooflijk mooi programma uitvoeren. Werken van Haydn, Brahms en Debussy zullen de revue passeren.

Deze Frans-Belgische pianist Antoine Préat is een pianist om in de gaten te houden. Recent won hij de PDGYA Award 2020 en is hij CMF Artist. Op de Franse radio werd hij omschreven als ‘een van de meest getalenteerde jonge artiest van de jongste generatie’ en ‘een jonge artiest met een onderscheidend geluid’. De in Londen woonachtige Antoine werd uitgenodigd om op te treden in prestigieuze zalen, zoals Wigmore Hall, Salle Gaveau, Salle Cortot, Paris Beaux Arts Museum, Frederyk Chopin Institute zowel in Europa als in de Verenigde Staten waar zijn spel ook via de radiozenders te beluisteren was.

Over het programma vertelt Antoine:
Haydn zijn sonate in E mineur, een ware parel bestaande uit drie contrasterende delen, neemt ons mee van dramatiek naar lyriek en eindigt in een onschuldig volkslied. Met zowel charmante als emotionele lading in dit eerste stuk, wordt het publiek meegenomen in een programma waarin deze dualiteit een centrale rol speelt.

We vervolgen dit programma met Brahms’ Klavierstücke op. 119: Vier meesterwerken uit het repertoire die intimiteit, wanhoop, speelsheid en grootsheid verkennen. Dit sprekende stuk is een eindeloze verkenning van het menselijk hart.

We sluiten af met het eerste boek van Debussy’s ‘Images’ waarin hij zijn unieke taal gebruikt om drie afbeeldingen te schilderen: het mystieke ‘Reflet dans l’eau’ het klassieke ‘Hommage à Rameau’ en het opzwepende ‘Mouvement’.

Zijn debuutalbum ‘Polyphony’ geïnspireerd door zijn diepe verbondenheid met Barok en Polyphonisch werk werd 2021 door Ulysses Arts opgenomen, er op staan werken van Bach, Beethoven, Chopin en Scriabin.
De in Parijs geboren Antoine Préat begon op 9-jarige leeftijd met pianospelen en maakte zijn debuut een jaar later in Salle Gaveau. Na zijn afstuderen met onderscheiding aan École Normale de Paris waar hij studeerde bij Liudmilla Berlinskaia en Guigla Katsarava vervolgde hij zijn studie aan de Royal Academy of Music in de klas van Tatiana Sarkissova en Christopher Elton. Hij behaalde zijn Master of arts en DipRAM – hoogste onderscheiding gegeven door het instituut – en de Bache Prize voor buitengewone resultaten tijdens zijn afstuderen. Hij behaalde de finale bij onder meer de Ettlingen Competition for Young Pianists, de Concours International de la Ville de Gagny, en was hij prijswinnaar het Concours International d’ile de France, Concours Claude kahn, Los Angeles Colburn Piano Festival Competition en ontving hij een ere prijs bij de New York Début Piano Competition.

Reacties zijn afgesloten.