Het Londen van de 17e eeuw en Pianorecital

Beste mensen,

Nee, het liep geen storm bij de eerste concerten dit seizoen. Dat was met de tropische temperaturen ook niet te verwachten. Maar met het kleine aandachtige publiek was het toch een groot feest. Het feest van levende muziek en het samen luisteren naar musici die zich niets ontzegden om een geweldig concert te presenteren. Persoonlijk wist ik weer helemaal waar ik het allemaal voor deed. En de bezoekers wisten weer helemaal waarom ze de hitte hadden getrotseerd. Muziek maakt de wereld mooier. Vrijdagavond twee gepassioneerde specialisten in Oude Muziek. Nee, niet saai, integendeel vol verhaal en beweging. En zondagmiddag de in IJmuiden woonachtige pianist Lodewijk Crommelin met een schitterend recital. Na afloop is de opening van de expositie van Willem de Wijn. Ook daar bent u welkom.

Oude Muziek

Vrijdag 15 september om 20.00 uur klinkt de muziek uit het Londen van de 17e eeuw. Dansvormen, improvisaties en volksmuziek: Van Matthew Locke tot Nicola Matteïs.

Leden van het Marini Consort, Koos Verhage – barokviool en Punto Bawono – barokgitaar en luit brengen met aanstekelijke passie een verhalend programma de muziek uit die periode tot leven. Titel van het programma: Beweging!

‘Londen is al eeuwen een wereldstad. In de 17e eeuw had Londen een enorme aantrekkingskracht en kwamen mensen vanuit heel Europa hun geluk daar beproeven. En waar mensen zijn, is muziek! De dynamiek van de Engelse Gouden Eeuw is terug te horen in de krachtige muziek van deze periode. Het Marini Consort houdt van deze kracht en dynamiek. We kiezen voor muziek van feesten en partijen, muziek van de straat en dansmuziek’.

Lodewijk Crommelin

Op zondagmiddag 17 september om 15.00 uur speelt de pianist Lodewijk Crommelin een heel fraai programma met werken van Beethoven, Schubert, Debussy en Charles Griffes.

De Variaties op een eigen thema is een van Beethovens mooiste composities in deze vorm. Vorm en inhoud zijn volmaakt in balans. De sonate in a klein D 784 van Schubert is voor de meeste pianisten een zeer geliefd stuk om te spelen. Dan volgen wat kortere stukken van Debussy en Griffes.

Charles Griffes was een veelbelovende Amerikaanse componist die in 1920 op 35-jarige leeftijd overleed. Zijn sfeervolle muziek heeft een impressionistische stijl. Lodewijk heeft een aantal van zijn stukken op CD vastgelegd.

Lodewijk Crommelin studeerde piano bij Naum Grubert in Den Haag en muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij vervolgde zijn studie in Houston en masterclasses bij de groten der aarde. Lodewijk is actief als docent, solist en kamermuziek.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.