vrijdag 27 oktober 2017 – 20.00 uur

PRINSENGRACHT PIANO QUARTET
Jacob Plooij – viool
Kyra Philippi – altviool
Florien Hamer – cello
Carlos Guerrero – piano
Turina, Bridge, Fauré

Een muzikale reis door Europa met het Prinsengracht Piano Quartet

Het Prinsengracht Piano Quartet

Het Prinsengracht Piano Quartet brengt op vrijdag 27 oktober om 20.00 uur voor het eerst een bezoek aan ’t Mosterdzaadje en speelt er muziek van Joaquín Turina (pianoquartet), Frank Bridge (Phantasy) en Gabriel Fauré (pianoquartet op.15). De uitvoerenden zijn Jacob Plooij – viool, Kyra Philippi – altviool, Florien Hamer – cello, Carlos Guerrero – piano. In dit prachtig klassiek en laat-romantische programma wordt een muzikale wereldreis gemaakt waarin de kleuren van Spanje, Engeland en Frankrijk worden verenigd. Bijzonder is het originele en nog weinig uitgevoerde kamermuziekwerk van Joaquín Turina voor een uitzonderlijke bezetting. 

Het Prinsengracht Piano Quartet werd in januari 2015 opgericht door de jonge Spaanse meesterpianist Carlos Guerrero. Carlos won de volgende prijzen: derde plaats Category A in de Ricard Viñes Competitie, Catalonië; eerste plaats en ook de Speciale Jury Prijs in de Nationale Solisten Competitie Angel Barrios, in Granada; de Muziekprijs van de Regionale Regering van Andalusië. Met drie bevriende en ervaren internationaal actieve musici deelt hij een grote liefde voor het pianokwartetrepertoire. Een minder bekend en minder uitgevoerd repertoire dat echter de meest prachtige kamermuziekwerken voor deze bijzondere combinatie van instrumenten bevat. Het internationale Prinsengracht Piano Quartet legt zich toe op het uitvoeren van deze pianokwartetten uit heel diverse stijlperiodes, van de Weense klassieken tot 20ste-eeuwse werken. Voorjaar 2015 maakten zij hun debuut met een eerste succesvolle concertserie van huisconcerten i.s.m. Stichting Kunst in de Kamer en optredens in kerken en kleine zalen.

Carlos Guerrero (Spanje) gaf soloconcerten en kamermuziekconcerten in concertzalen in Spanje, Engeland, Nederland, Brazilië en Rusland. Hij studeerde aan het Conservatorium in Badajoz, Spanje, bij Alexander Kandelaki een in het Royal Academy of Music in Londen bij Pascal Nemirovski en bij Michael Dussek voor kamermuziek. Andere pianisten waar hij privélessen bij heeft gevolgd zijn Nino Kereselidze, Brigitte Engerer, Roger Vignoles en Fou Ts’ong. Hij heeft beursen ontvangen van de Rotary Club in Spanje en van het fonds Caja España. Als pianodocent is hij verbonden aan Muziek en Theater in de Klas! in Amsterdam en het CKV Almere, waar hij ook leerlingen van de talentenklas begeleidt.

Jacob Plooij (Australië) is een violist met een extreem diverse en kleurrijke muzikale achtergrond. Na zijn studies in Hobart, Tasmanië werkte bij in Sydney bij het Australian Chamber Orchestra, Australian Opera en Ballet Ochestra. Hij was leider van Australie’s bekendste electro-acoustische ensemble: The Electra String Quartet. Nadat hij in 2000 naar Nederland verhuisde was hij tussen 2001-2007 2e violist van het Zephyr kwartet, dat uitsluitend hedendaagse muziek uitvoerde. Jacob’s muzikale diversiteit is te horen in de vele uiteenlopende projecten waaraan hij heeft meegewerkt of nog werk, waaronder: Weshm: Marokkaans-Perzische muziek, Pop/Ethnic Rock projecten met Amy MacDonald, Tim Knol en Powderfinger, solist bij het Tasmanian Symphony Orchestra met Dvořák vioolconcert, Zapp! Strijkkwartet.

Kyra Philippi (U.S.A.) participeert als afgestudeerd altvioliste aan Yale University School of Music in kamermuziek ensembles in Nederland, Spanje, Canada, de USA en Brazilië. Als altvioliste van het Lagos Kwartet speelde ze ondermeer in de KAM- en Robeco series van het Concertgebouw. Hun zeer positief ontvangen CD met werk van Kagel en Keuris wordt verkocht en gedraaid in binnen- en buitenland. Als solo-altiste was zij verbonden aan het Ensemble Pro Arte New York en als aanvoerder speelde zij ondermeer in de Yale Philharmonia onder leiding van Kurt Masur. Kyra werkt o.a. ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het de Radio Kamerfilharmonie. Kyra Philippi ontving voor haar studies een Fulbright Grant. Sinds september 2014 combineert Kyra haar kamermuziek activiteiten met een studie aan de Gerrit Rietveld Academie.

Florien Hamer (Nederland) speelde als veelzijdig celliste uiteenlopende muziekstijlen: o.a. tango met Carel Kraayenhof en het Sextetto Canyengue in de Robeco serie van het Concertgebouw, jazz met I Compani, het Guillermo Celano Quartet en de Celano-Baggiani group, waarmee zij cd ‘Figuras’ opnam, free jazz met HooglandHaftHamerJessen en klassieke recitals i.s.m. pianisten Brook Cuden en Carlos Guerrero (Duo Hamer-Guerrero). Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Zwolle bij Jeroen Reuling. Na haar afstuderen vervolgde zij haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen bij Jaap Kruithof. Zij volgde masterclasses bij Ran Varon, Shmuel Magen, Bernhard Greenhouse en Marcio Carneiro. Als docent cello is Florien verbonden aan het CKV Almere, Stichting Muziek op Maat en Muziek en Theater in de Klas! in Amsterdam. Met haar ensemble SOIL voerde zij werk van jonge componisten uit en maakte muziektheaterproducties o.a. voor festivals als Oerol, Noorderzon en de Wiener Festspiele met toernees door binnen- en buitenland. SOIL maakt producties i.s.m. theater- of dansgroepen als ZTHollandia, het Hans Hof Ensemble, Plan-D en tg Bloody Mary.

Reacties zijn afgesloten.