zondag 29 oktober 2023 – 15.00 uur

Altviool en Piano  
Sergey Smirnov – piano
Ana Valero – altviool
Spaanse ‘folk’, Europese Romantiek en Eigentijds

Topmusici in duo voor altviool en piano

De meermaals gelauwerde altvioliste Ana Valéro Betrán is sinds 2019 professor aan het Koninklijk Conservatorium van Madrid. Met de in het Santpoorts Concertgebouw zeer geliefde pianist Sergey Smirnov werkt zij al jaren samen. Zij traden op in alle grote zalen van Nederland en Europa. Op zondag 29 oktober om 15.00 uur zijn ze te gast in ’t Mosterdzaadje. Het wordt een programma van Spaanse volksmuziek, Europese Romantiek en eigentijds klassiek.

Ana Valero rondde haar masterstudie af in Nederland. Voor ze naar Madrid ging voor haar hoofdvakdocentschap aan het conservatorium, gaf ze lessen aan de internationale school in Den Haag. Daar moet ze Sergey Smirnov hebben leren kennen. Haar repertoire strekt zich uit van barokmuziek tot muziek van de 21e eeuw. In 2015 neemt zij een CD met eigentijdse muziek op, met het trio Horak Conexion voor het platenlabel “The Recording Consort”. Geboren in het Spaanse Huesca in 1986, begon Valero haar muzikale educatie toen ze zes jaar oud was. Het diepe geluid van de altviool, waar ze verliefd op werd, ontdekte ze op haar achtste. Toen ze tweeëntwintig was studeerde ze af aan het Conservatorio Superior de Música de Aragón in Zaragoza. Ze behaalde hier de hoogste cijfers voor Altviool en Kamermuziek. Als solist heeft Valero ook masterclasses gevolgd bij onder andere Julia Dinerstein, Mikhail Kugel, Lawrence Power, Maxim Risanov, Alexander Zemtsov, Alan Kovacs en Michael Zemtsov. Ze heeft verschillende internationale prijzen in de wacht gesleept voor competities zoals de Citta di Barletta en Citta di Asti, beiden in Italië. In 2011 heeft Valero de eerste prijs ontvangen op het International Competition Anemos in Rome, eerste prijs op de International Music Competition in Belgrado, in 2014, Absolute Prize in Don Vizenzo Vitti prijs in Italië in 2014, en tweede prijs in London Grand Prize Virtuoso in 2015.

Sergey Smirnov is geboren in het Wit-Russische Minsk in 1980. In 1998 is hij afgestudeerd aan de Music College of the Belarusian Academy of Music en studeerde verder aan de Muziek Academie in Minsk onder Yuri Gildiuk. Om door te gaan met zijn studie kwam Smirnov in 2003 naar Nederland om les te volgen van Naum Grubert aan het Koninklijk Conversatorium in Den Haag. Hij behaalde zijn Master als solopianist in 2006.

Zijn repertoire is enorm uitgebreid, van barok tot hedendaagse muziek met specialisatie van minimal music. Hij was ook te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt in Amsterdam, het Festival Classique en het Steve Reich Festival in Den Haag, het Peter de Grote Festival in Groningen, de Rotterdamse Operadagen, op Les Concerts du Cloître in Nice en op Le Printemps de Lady Mond in het Franse Belle-Isle-en-Terre.

In de tussentijd heeft Smirnov ook masterclasses gedaan bij vooraanstaande mentoren zoals Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier. Sergey Smirnov heeft al vele prijzen gewonnen in verschillende internationale competities, waaronder de International High School Music Competition in het Japanse Takasaki en de Porto International Piano Competition in Portugal.

Reacties zijn afgesloten.