zondag 15 oktober 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Maria Nemtsova
Medtner (Sonata-Reminiscenza), Beethoven (Tempest Sonata), Karmanov (“Past Perfect”), Nazaykinskaya (“Ricercare Egaré”)

Pianiste Maria Nemtsova presenteert haar nieuwe album

[foto: Masha Bogacheva]

Maria Nemtsova is een internationaal geroemd concertpianiste die zich in Nederland heeft gevestigd. Zij is op zondag 15 oktober om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje om haar nieuwe cd te presenteren. Muziek van Medtner, Beethoven, Nazaykinskaya en Karmanov. De officiële presentatie van ‘Past Perfect’ is net achter de rug, maar met heel haar hart brengt zij dit heel persoonlijke album nogmaals in Santpoort.
‘Past Perfect’ is een samensmelting van klassieke en romantische composities, verweven met hedendaagse muziekstukken. Muziek die uiteindelijk enige hoop biedt. Thema in de muziek is het verkennen van een weemoedig verlangen waarmee de componisten ieder op eigen manier inhoud heeft gegeven. Maria Nemtsova is oprichtster van ‘Muziek voor Vrede’ en bracht in talloze oorlogsgebieden muziek.

Nikolai Medtner (Sonata-Reminiscenza op.38 nr.1), die het nieuwe Rusland nooit accepteerde, beschouwde Ludwig van Beethoven (‘Tempest Sonata’ in d mineur op. 31 nr.2) als zijn belangrijkste leraar. De muziek van Polina Nazaykinskaya (‘Ricercare Egaré’, Russische emigrante, die nu in de VS woont, en het minimal muziekstuk ‘Past Perfect’ van Pavel Karmanov hebben ook veel gemeen: onzichtbare draden, toespelingen, bekende geuren en gemoedstoestanden waarmee de sfeer van dit album doordrenkt is. Maria kon met steun van het Wilhelmina Janssen Fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Voordekunstplatform dit album verwezenlijken.

Maria Nemtsova woont in Amsterdam. Ze begon haar carrière na het winnen van talloze internationale competities, waaronder de gouden medaille op de Isabelle Bond Showcase in Londen, de Fort Worth Concerto-competitie (VS), de “Rosario Marciano International Piano Competition” (Wenen, Oostenrijk). Naast haar soloprestaties behaalde Maria de eerste prijs op de Internationale Kamermuziek wedstrijden in Italie, o.a. met het Vita Duo.

Haar recente optredens omvatten optredens op grote locaties over de hele wereld, waaronder Carnegie Weill Recital Hall in New York, waar ze haar solorecital gaf; Concertgebouw, Wigmore Hall, Kings Place en Steinway Hall in Londen, Bösendorfer Hall en Ehrbar-Saal in Wenen, National Center of Performing Arts in Beijing en Shanghai Oriental Arts Centre in China en vele anderen. Ze was ook te zien op de internationale festivals in Italië, Groot-Brittannië, de VS, Polen en andere landen.

Maria werkte samen met Boris Brovtsyn (viool, VK), Pavel Nersesyan (piano, Rusland/VS), Arno Bornkamp (saxofoon, Nederland), Jean-Denis Michat (saxofoon, Frankrijk), Artiom Shishkov (viool, Wit-Rusland) en vele anderen.

Maria is oprichter van “Re:FormersFest” (www.reformersfest.com) en het liefdadigheidsproject “Music for Peace” (www.music-peace.com) dat concerten en masterclasses omvat voor jonge muzikanten die vandaag de dag leven in conflictgebieden. Binnen dat project trad Maria op in meer dan twintig landen, waaronder Kosovo, Israël, Georgië, Armenië, Tunesië en anderen.

Hoewel haar repertoire veel klassieke werken omvat, staat Maria ook bekend om haar uitvoeringen van hedendaagse muziek. Er zijn verschillende stukken speciaal voor haar geschreven of aan haar opgedragen, waaronder Gio Janiashvili “Ek-Stasis” en “Invocation” die in 2015 zijn opgenomen en uitgebracht.

Naast haar drie solo-cd’s heeft ze opnames gemaakt met saxofonist Vitaly Vatulya en de bas operazanger Dmitry Stepanovich.

Maria begon haar professionele muzikale opleiding op vijfjarige leeftijd aan het Tsjaikovski College of Music (Moskou), waar ze magna cum laude afstudeerde, en het Tsjaikovski Staatsconservatorium van Moskou (cum laude afgestudeerd) bij professor Yuri Slessarev. Maria was de enige pianiste die in 2007 als William Smith-student werd toegelaten tot het Royal College of Music in Londen, waar ze MMus voltooide bij professor Dmitri Alexeev.

Tijdens haar studie gaf Maria een aantal solo- en kamerrecitals in Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Tunesië, Mongolië en de VS. In 2008 werd Maria aangenomen aan de prestigieuze Accademia Pianistica (Imola, Italië) waar ze studeerde bij Maestro L.N.Margarius (leerling van Regina Horowitz). In 2012 voltooide Maria met succes haar Artist Diploma in Italië en het MMus-programma aan het Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance in Londen, waar ze een volledige studiebeurs en een Derek Butler Award ontving, resulterend in een optreden in de Wigmore Hall in mei 2011. In Londen ze studeerde bij professor Deniz Gelenbe. Ze volgde masterclasses bij Paul Badura-Skoda, Dmitri Bashkirov, Norma Fischer en vele anderen.

Reacties zijn afgesloten.