vrijdag 13 oktober 2023 – 20.00 uur

Vivezza Trio  
Nicole van Jaarsveld – klarinet
Inger van Vliet – viool
Angélique Heemsbergen – piano
Mozart, Brahms en Schubert

Vivezza Trio en Ware vriendschap

Vriendschap is het thema van het programma dat het Vivezza Trio op vrijdag 13 oktober om 20.00 uur in ’t Mosterdzaadje ten gehore brengt. De vriendschap binnen het trio en de muziek die componisten voor vrienden schreef. Mozart, Schubert ,Brahms, Dvorak Het Vivezza Trio bestaat uit violiste Inger van Vliet, klarinettiste Nicole van Jaarsveld en pianiste Angélique Heemsbergen.

Al bijna 15 jaar brengt het Vivezza Trio levendige en opgewekte muziek in sprankelende, kleurrijke programma’s. Door deze jarenlange ervaring zijn zij perfect op elkaar ingespeeld. Het trio verbindt muziek en publiek door gesproken toelichtingen. Deze toelichtingen worden door het publiek als zeer verfrissend ervaren.

Inger, Nicole en Angélique ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Utrecht. In 2010 wonnen ze de kamermuziek marathon van dit conservatorium en dat succes zorgde voor een reeks live radio-optredens, onder meer in het Zondagochtendconcert in de Spiegelzaal van Het Concertgebouw en in het programma Viertakt Podium.

Over het programma

De première van het Kegelstatt Trio vond plaats in het huis van de familie Von Jacquin, de vrienden aan wie Mozart het werk opdroeg. Uitvoerenden waren dochter Franziska achter de piano, klarinettist Anton Stadler en Mozart zelf als altviolist.

Brahms schreef zijn 2 Gesänge voor (alt)violist Joseph Joachim en zijn vrouw, zangeres Amalie. Het Geistlichtes Wiegenlied ter ere van de doop van hun zoontje en Gestillte Sehnsucht in een poging het huwelijk van zijn vrienden te redden. 

 De Schubertiades waren huisconcerten waar Frans Schubert met zijn vrienden samenkwam. Vrienden waar Schubert veelal bij woonde bij gebrek aan eigen woonruimte. Het Vivezza Trio bewerkte het Adagio uit zijn Octet voor viool, klarinet en piano. 

“Vivezza” betekent levendig of opgewekt. Met een Slavische dans van Dvorak en een Hongaarse dans in eigen bewerking van het Vivezza Trio wordt ook de uitbundige, onderlinge vriendschap van Inger, Nicole en Angélique verklankt.

Inger van Vliet soleerde met het Philharmonisch Orkest Mozart, het Leiden Sinfonietta, het Westerkamerorkest en het strijkorkest van het Conservatorium van Utrecht. Zij gaf recitals in Vredenburg Leeuwenbergh en maakte internationale tournees met het European Union Youth Ochestra olv. Vladimir Ashkenazy. Inger is werkzaam als aanvoerder bij Sinfonia Rotterdam. Daarnaast is zij een veelgevraagd remplaçante bij Phion, Het Balletorkest, Noord Nederlands Orkest en andere professionele orkesten.

Na haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kees Koelmans werd zij geselecteerd voor de opleiding Master Solo/Excellence bij Chris Duindam aan het Conservatorium van Utrecht, waar zij met zeer goed resultaat afstudeerde. Een grote passie van Inger is het spelen van kamermuziek wat met het Vivezza Trio tot uiting komt.

Nicole van Jaarsveld won tweemaal de kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium. Ze speelt in diverse kamermuziekensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw, TivoliVredenburg en De Oosterpoort. Met het Vivezza Trio en Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld was ze meerdere keren live te horen op radio 4. Nicole soleerde in o.a. ‘Gnarly Buttons’, het klarinetconcert van John Adams. Ook remplaçeerde ze bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Haar studies volgde ze aan het Conservatorium van Utrecht bij Herman Braune en Bas de Jong en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Sjef Douwes. Haar masteropleiding kamermuziek rondde ze af aan het Utrechts Conservatorium bij Céleste Zewald met uitstekend resultaat. Masterclasses volgde ze bij onder andere Michael Collins, Charles Neidich, Martin Fröst en Ralph Manno.

Angélique Heemsbergen was als soliste te horen met Gershwins Rhapsody in Blue. Als kamermusicus speelt ze in diverse ensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Daarnaast was ze meerdere malen live te horen op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw, tijdens het programma Viertakt Podium en vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Angélique is een veelgevraagd correpetitor en was verbonden aan (opera)producties van o.a. Chiel Meijering en het NJO Summer Academy. Ze behaalde haar Master of Music in Performance aan het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti met kamermuziek als specialisatie. Masterclasses volgde ze bij o.a. Pascal Devoyon, Kyoko Hashimoto, David Owen Norris en Richard Egarr.

www.vivezzatrio.com

Reacties zijn afgesloten.