zondag 8 oktober 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Maria Prokofieva
Chopin

Maria Prokofieva en haar verbond met Chopin

De pianiste Maria Prokofieva gaat op zondag 8 oktober om 15.00 uur een heel pianorecital wijden aan Frederic Chopin. Haar eerdere concert stond in het teken van het hart. Dit tweede deel heeft ze de ziel genoemd. En het laatste in de serie Chopin is gewijd aan de geest. Maria Prokofieva voelt zich op alle manieren verbonden met deze Poolse pianist die verbannen uit zijn moederland, ondanks succes, toch altijd het gemis voelde. Op het programma staan Nocturnes, Mazurka’s, Walsen en een Polonaise.

Over haar liefde voor Chopin schrijft Maria Prokofieva:

‘Chopin is geliefd bij muzikanten en muziekliefhebbers van over de hele wereld. Zijn muziek is eeuwig en zal dat altijd blijven. Chopin was een Poolse componist en via mijn grootmoeder heb ik zelf een ook een Poolse afkomst.

Zijn muziek zit vol gevoelens, Slavische gevoelens, intieme emoties en expressiviteit die direct herkenbaar zijn en alleen van hem zijn. Zijn muziek raakt op een bijzondere manier het hart, zoals geen enkele andere componist. Zijn melodieën gaan rechtstreeks naar je hart. Zijn muzikale taal is zo poëtisch dat er geen woorden nodig zijn om het te vertellen.

Hij wijdde veel stukken aan zijn thuisland, dat hij net voor de Pools-Russische oorlog van 1830-1831 (Polen was tegen het Russische rijk) verliet. Hij was toen 20 jaar oud.

Nationale genres van Mazurka, Krakowiak, Polonaise en Poolse volksthema’s werden door hem vaak in zijn werken gebruikt, altijd weer herinneringen aan zijn moederland.

Hierdoor is Chopin in mijn hart een heel bijzondere componist. Vooral tegenwoordig, als ik mezelf in zijn levensverhaal terugvind en de boodschap van zijn muziek ten volle kan voelen. Zoete herinneringen, tranen, vreugde, pijn, nostalgie en bevrijding versmelten allemaal in één catharsis van emoties.

En als je het echt voelt, kun je als artiest zoveel vertellen en uitdrukken via de muziek.

Dit programma, The Soul, is het tweede deel van het triadeconcert. Het bevat een selectie van de kleine werken van Chopin die dramatischer zijn dan het eerste deel: het hoge niveau van wanhoop, de dunne lijn tussen vechten en opgeven. De Ziel, in kleine stukjes gebroken, op zoek naar een remedie. Zal het ooit nog gelukkig zijn?’

Reacties zijn afgesloten.