zondag 17 september 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Lodewijk Crommelin
o.a. Beethoven en Schubert

Pianorecital Lodewijk Crommelin

Op zondagmiddag 17 september om 15.00 uur speelt in ’t Mosterdzaadje de pianist Lodewijk Crommelin een gevarieerd programma met werken van Beethoven, Schubert, Debussy, Charles Griffes en Poulenc.

De Variaties op een eigen thema in F majeur opus 34 is een van Beethovens fraaiste composities in variatievorm. Normaliter hoor je in variaties instrumentale omspelingen van het hoofdthema, als ware het uitgeschreven improvisaties. In de 18e en 19e eeuw improviseerden pianisten vaak op een bestaand thema, vaak een bekende melodie op verzoek van het publiek. Beethoven was in zijn tijd als pianist vooral bekend als begenadigd improvisator. In dit stuk echter brengt Beethoven de variatievorm naar een hoger plan door een opmerkelijk originele invalshoek: elke variatie staat in een andere toonsoort en komt via dezelfde toonsoortverhoudingen aan het einde weer terug bij de hoofdtoonsoort als het beginthema weer terugkeert. Vorm en inhoud zijn volmaakt met elkaar in balans, zoals Beethoven ook steeds in zijn pianosonates wist te bereiken.

Het volgende werk op het programma is de Sonate in a klein D 784 van Schubert in drie delen. Schuberts pianosonates vormen een van de hoekstenen van de pianoliteratuur en behoren voor veel pianisten tot de meest geliefde stukken om te spelen.

Daarna volgen wat kortere stukken van Debussy, Griffes en Poulenc.

Charles Griffes was een zeer veelbelovende Amerikaanse componist die in 1920 op 35-jarige leeftijd overleed. Hij schreef bijzonder fraaie werken voor piano in een laat-romantische en een door Debussy geïnspireerde impressionistisch aandoende stijl. Lodewijk heeft een aantal van zijn stukken op CD vastgelegd.

Tot slot speelt hij de Trois mouvements perpétuels van Poulenc, drie lichtvoetige korte stukken waarin het typische Franse joie de vivre goed te horen is!

Lodewijk Crommelin studeerde piano bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij vervolgde zijn pianostudie bij Abbey Simon aan de University of Houston en volgde masterclasses bij Charles Rosen, György Sándor, Horacio Gutiérrez, Ivan Moravec, Lazar Berman en anderen. Naast zijn lespraktijk in Amsterdam, IJmuiden en op de Vrije Muziekschool Spaarne in Haarlem speelt hij solorecitals, kamermuziek en begeleidt vaak zangers en instrumentalisten. Daarbij heeft hij enkele CD’s opgenomen met repertoire van onder anderen Samuel Barber en Charles Griffes, die verschenen zijn bij Donemus Records en het nieuwe label 7 Mountain Records. Ook werkte hij mee aan de opnames van alle werken van Dick Kattenburg, op CD uitgebracht door de Leo Smit Stichting. Als lid van het Scarbo Pianistencollectief speelde hij pianoconcerten van J. S. Bach, Beethoven, Chopin, Brahms en Rachmaninov en is actief betrokken bij de organisatie van deze projecten.

Reacties zijn afgesloten.