vrijdag 15 september 2023 – 20.00 uur

Het Marini Consort  
Koos Verhage – viool
Punto Bawono – barokgitaar en luit
Muziek uit het Londen van de 17e eeuw
Van Matthew Locke naar Nicola Matteïs

Londen in de 17e eeuw

Het Marini Consort speelt: Beweging!

Vrijdag 15 september om 20.00 uur klinkt in ’t Mosterdzaadje de muziek uit het Londen van de 17e eeuw. Dansvormen, improvisaties en volksmuziek: Van Matthew Locke naar Nicola Matteïs.

Het Marini Consort dat bestaat uit Koos Verhage- barokviool en Punto Bawono – barokgitaar en luit. Onder de noemer ‘Beweging!’ brengen zij een impressie van het 17e eeuwse Londen.

Londen is een wereldstad. En dat is het al eeuwen. Al in de 17e eeuw had Londen een enorme aantrekkingskracht op reizigers. Vanuit heel Europa kwamen allerlei verschillende mensen hun geluk beproeven in Engeland. En waar mensen zijn, is muziek! De dynamiek van de Engelse Gouden Eeuw is zo mooi terug te horen in de krachtige muziek van deze periode. Het Marini Consort houdt van deze kracht en dynamiek. We spelen muziek van Engelse componisten, maar ook van componisten uit de rest van Europa, die zich door Engeland aangetrokken voelden. We kiezen voor muziek van feesten en partijen, muziek van de straat en dansmuziek. Alles wat beweegt! Het lijkt lang geleden allemaal, maar toch voelen de melodieën menselijk en dichtbij. Vanuit hun opleiding is het Marini Consort thuis in deze stijlperiode, maar hoe vaker het gespeeld wordt, hoe meer we overtuigd raken van de overtuigingskracht voor het heden. Met ons intieme ensemble van luit en viool, de twee uitblinkers van de 17e eeuw, proberen we onze passie in een afwisselend programma bij u te brengen. En u mag zeker meebewegen!

De twee leden van het Marini Consort hebben elkaar gevonden in een gedeelde passie voor oude muziek. Barokviolist Koos Verhage en luitist Punto Bawono ontmoetten elkaar tijdens hun muzikale studies en begonnen een gezamenlijke reis om de prachtige muziek van de 17de eeuw te ontdekken. Gedreven door een gezamenlijke wens om oude muziek op een frisse en innovatieve manier te spelen begonnen ze het Marini Consort. Hun optredens worden gekarakteriseerd door verhalende programma’s waarin improvisatie een grote rol speelt.

Het ensemble is vernoemd naar violist Biagio Marini die zijn krachten bundelde met Monteverdi om het muzikale landschap van hun tijd te vernieuwen en samen deden ze dat op zo’n krachtige en verfrissende manier dat het Marini Consort hier grote inspiratie uithaalt. Het richtpunt van het Marini Consort is 17de-eeuws repertoire uit heel Europa, uitgevoerd in een intieme setting.

Reacties zijn afgesloten.