zondag 10 september 2023 – 15.00 uur

Pianorecital  
Frederic Voorn
Bach, Schumann en Voorn

Pianist Frederic Voorn

Op zondag 10 september om 15.00 uur is de pianist Frederic Voorn te gast in ’t Mosterdzaadje. Op zijn programma de 4e partita van J.S. Bach en 12 Dolcetti van Frederic Voorn zelf.
Frederic Voorn, pianist, componist, dirigent en publicist, weet als geen ander de verbanden in de muziekgeschiedenis in zijn programma te verweven. Niet voor niets was hij jarenlang programmeur bij de klassieke zender en schrijft hij artikelen en boeken over pianoliteratuur. Van hem zijn in de loop der jaren vele cd’s verschenen waaronder ook één geheel gewijd aan eigen composities. Over het concert dat hij in ’t Mosterdzaadje gaat geven schrijft hij het volgende:

Bach schreef zijn zes Partita’s tussen 1726 en 1731, de Vierde Partita stamt uit 1728. De Partita’s werden ook wel Duitse Suites genoemd en zijn het laatste deel van een drieluik van ieder zes Suites. Daarvoor componeerde hij de zes Franse Suites, gevolgd door de zes Engelse Suites. Wat maakt een suite nu Frans, Duits of Engels? Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Je kunt stellen dat de Franse Suites wat galanter en gemaniëreerder zijn , met veel versieringen. De Engelse Suites zijn wat meer virtuoos en de Duitse Suites… ach, hoe kan het ook anders, die zijn wat degelijker, ernstiger en monumentaler. Dat monumentale geldt zeker voor de Vierde Partita, al begint die dan weer wel met een Franse Ouverture’.

‘De 12 Dolcetti werden recentelijk geschreven, speciaal voor Spotify en andere streaming diensten. Mijn opdracht was helder: hoe schrijf ik eenvoudige en toegankelijke pianostukken die ook luisteraars aanspreken die niet specifiek thuis zijn in klassieke muziek. Die opdracht kom je ook al tegen bij componisten zoals Erik Satie en Federico Mompou. De 12 Dolcetti zijn een bonte verzameling impressies van allerlei pluimage. De laatste is geschreven voor Oekraïne’.

Reacties zijn afgesloten.