vrijdag 8 september 2023 – 20.00 uur

Opening van het concertseizoen  
Tesla Piano Trio
Nataša Grujić – viool
Isabel Vaz – cello
Daan Treur – piano
Haydn, Beethoven ‘Archduke’ trio, Schoenfeld

Tesla Trio opent het nieuwe seizoen in ’t Mosterdzaaadje

Het nieuwe concertseizoen wordt op vrijdag 8 september om 20.00 uur geopend door het Tesla Trio, een pianotrio van grote klasse. Een goed begin met de violiste Nataša Grujić, de celliste Isabel Vaz en de pianist Daan Treur.

Een trio vol ambitie, jarenlange vriendschap en plezier in het samen uitvoeren van muziek.

In dit programma komt het verschil naar voren tussen de traditionele trio-vorm, zoals geschreven door Haydn. Drie-delig, waar de pianopartij veelal een begeleidende rol vervult voor de vioolpartij en met een cello partij die meebeweegt met de de baspartij in de piano.

Beethoven brak met deze traditie door de piano een meer gelijkwaardige rol toe te bedelen en de drie instrumenten samen te laten werken als een hecht geïntegreerde eenheid. Ook was de structuur en lengte vernieuwend. Hij experimenteerde met uitgebreidere vormen en voegde vaak een extra deel toe aan de traditionele drie.

Haydns piano trio’s zijn representatief voor de klassieke periode met hun elegantie en heldere structuren. Beethovens piano trio’s zijn meer een weerspiegeling van de overgang naar het romantische tijdperk, gekenmerkt door expressieve diepgang en persoonlijke emoties.

Het “Archduke Trio” is opgedragen aan aartshertog Rudolf. Het is een eerbetoon aan een dierbare vriend en toegewijd beschermheer van Beethoven. Het is het laatste volledige piano trio.

“Slow Dance” is een van de bekendste werken van Kenji Bunch. Oorspronkelijk geschreven voor altviool (Bunch is zelf altviolist) en piano. Het stuk werd gecomponeerd in 2002 en is een uitdrukking van diepe emoties en introspectie. Hoewel de muziek overwegend een rustige en contemplatieve sfeer ademt, zijn er ook zeer krachtige en passionele momenten. Zo weerspiegelt het stuk de vele facetten van menselijke emoties en biedt het een gevoel van troost en reflectie. Het stuk is later ook gearrangeerd voor andere instrumentatie. Zo ook een versie voor piano trio.

Reacties zijn afgesloten.