De zusjes Frijns en feestelijk slotconcert

Beste mensen,

Dit is voorlopig de laatste nieuwsbrief. Na een feestelijk slotconcert gaan de deuren even dicht om in september weer open te gaan. Ik kan terugkijken op een heel geslaagd concertseizoen met veel hoogtepunten. Veel nieuwe musici en ook nieuw publiek. Het 40 jarig jubileum is uitbundig gevierd. In augustus krijgen de donateurs hun post met agenda. Het eerste jaar dat er geen acceptgiro bijgesloten is. Die zijn uit de roulatie. Voor menigeen, met name de mensen die ook geen digitale aankondigingen ontvangen, zal dat toch een probleempje zijn. We willen niemand kwijt uit het bestand! Na het vrijdagavond concert met de zusjes Frijns en het Fluitfestijn is de rust weder gekeerd aan de Kerkweg. Wens allen een goede zomertijd en tot in september. Zondag, na het concert, kunnen we onder het genot van een drankje, elkaar nog even spreken.

Viool en Piano

Op vrijdag 2 juni om 20.00 uur zijn de violiste Saskia Frijns en de pianiste Anne Frijns te gast. Na hun studie aan het Utrechts Conservatorium gingen de zusjes als duo het podium op. Zo gaven met succes al heel wat concerten met de mooiste werken voor viool en piano. Vooral het twintigste-eeuws repertoire heeft hun voorkeur. Op het programma deze avond spelen ze Igor Stravinsky, Francis Poulenc en Joaquin Turina. Muziek die een tijdspanne kent van 1923 tot 1943.

Hoewel de componisten uit verschillende landen komen (Rusland, Frankrijk, Spanje), elk met een eigen klank en stijl, hebben ze als overeenkomst dat ze alle drie een deel van hun leven in Parijs woonden. En de Franse invloed in hun werk is niet te missen. 
Van Turina spelen El Poema de una Sanluqueña (1923), een pareltje in het repertoire voor viool en piano. Het werk is opgedragen aan de muchachas, de meisjes van Sanlúcar.
De Suite Italienne is de muziek die Stravinsky schreef voor het ballet Pulcinella. De première was in 1920 in Parijs. Kostuums en Decor waren van Picasso. In 1933 bewerkte Stravinsky de muziek tot een suite voor viool en piano.
De Sonate voor viool en piano van Poulenc heeft elk zichzelf respecterend violist op het repertoire.

Een fluitfestijn van grote klasse

Twee topfluitistes en een briljant pianist zullen op zondag 4 juni om 15.00 uur het concertseizoen uitluiden. Een feestelijk slotconcert op hoog niveau met muziek die nog lang zal naklinken. Op het podium staan dan de fluitistes Julie Moulin en Dasha Beltiukova. Achter de vleugel zit Vital Stahievitch. Geopend wordt het concert met een vrolijk dansend Baroktrio van de Italiaanse componist Pietro Nardini. Van Rachmaninov speelt Vital solo de Prélude op. 32 nr. 12 in gis klein. Vervolgens een duo van Charles Koechlin, de sonate voor fluit en piano van Rudolf Escher en Edison Denisov. Tot slot het trio van Franz Doppler.

Dasha Beltiukova behoort tot de beste fluitisten in ons land. Samen met de uit Frankrijk afkomstige Julie Moulin, fluitiste van het Concertgebouworkest, weten ze het beste uit elkaar tevoorschijn te halen. Met Vital Stahievitch samen, die o.a. aan het Conservatorium van Amsterdam de fluitklas onder zijn hoede heeft, is dit een trio van ongekende klasse. In hun handen komt ook de wat minder bekende muziek warm binnen. Een prachtige afsluiting.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.