James Lisney opent jubileum maand

Beste mensen,

De hele maand mei is het één groot muzikaal feest in ’t Mosterdzaadje. Het veertig jarig bestaan is wel een viering waard. De aftrap ervan op 5 en 7 mei is in handen van de pianist James Lisney. Zijn komst uit Londen is al een grote vreugd. Het jubileumconcert op 12 mei wordt verzorgd door Dasha Beltiukova die met haar muziekvrienden een verrassingsconcert voor ons in petto heeft. Het donateursconcert op 19 mei is alleen toegankelijk voor donateurs en vindt plaats in de Dorpskerk aan de Burg.Enschedélaan. Alvast goed om te weten. Hoop jullie ergens bij de concerten te mogen verwelkomen.

Bach, Schubert, Haydn en Liszt

Vele keren gaf hij het startschot voor het nieuwe seizoen. Nu opent hij op vrijdag 5 mei om 20.00 uur de maand van het 40-jarig jubileum. Hij doet dat met groot genoegen. Deze meesterpianist, die al dertig keer eerder zijn optreden maakte in ‘t Mosterdzaadje, heeft zijn ziel en zaligheid verpand aan dit kleinschalige podium dat zonder steun van overheid, gedragen door vrijwilligers en donateurs, het hoofd boven water kan houden. Hij zou het liefst zelf een dergelijk initiatief in Engeland opstarten. Maar voorlopig is James Lisney vooral bezig met het wereldwijd geven van concerten en masterklassen.

Zijn Schubert en Beethoven interpretaties zijn beroemd. Hij is ook de eerste pianist die uitgenodigd werd om in Mumbai een hele cyclus Schubert te spelen. Na zijn debuut in 1986 in de Wigmore Hall in Londen nam zijn carrière een grote vlucht. Hij soleert op de grote podia wereldwijd o.a. het Concertgebouw in Amsterdam. Waar hij in ’t Mosterdzaadje eerst wat moest wennen aan het publiek ‘op schoot’ staat hij nu als een ras entertainer zijn gehoor toe te spreken. Deze vrijdagavond speelt hij J.S.Bach/ Alfred Cortot: Arioso. F. Schubert: Allegretto in c, D 915, J. Haydn: Sonata in E flat, Hoboken XVI/49 en na de pauze F.Liszt: Années de pèlerinage: Suisse, S. 160

James Lisney met Chopin, Liszt en Beltiukov

Op zondag 7 mei om 15.00 uur heeft James Lisney een stuk van Sergey Beltiukov (Minsk) op het programma staan. Het is ‘The Legend’ die de componist, vader van de Santpoortse fluitiste Dasha Beltiukova, opdroeg aan ’t Mosterdzaadje. Met Chopins Barcarolle op.60, Polonaise op.61 en Nocturne op.62/2 laat hij alle harten smelten. Maar nog meer romantiek in Mädchens Wunsch (Chopin/Liszt), Widmung (Schumann/Liszt) en tot slot van Liszt ‘Années de pèlerinage’ en Sonetto del Petrarca.

Met zijn komst naar Nederland zorgt James Lisney voor een geweldig begin van de jubileum maand in ’t Mosterdzaadje.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.