Donateursbrief april 2023

Santpoort 19 april 2023

Lieve vrienden van ’t Mosterdzaadje,

‘Wat krijgen we nou…’, zullen jullie wel denken, ‘een lucifersdoosje?’ Ja, ja een symbolisch gebaar dat niet staat voor het doorgeven van het stokje, maar wél voor 40 jaar alles in en om ’t Mosterdzaadje. De vurige passie voor muziek, de energie van de musici, de aanstekelijkheid van klanken, het licht in de duisternis en de warmte van het samen luisteren. We gaan het vieren!

’t Mosterdzaadje, het geesteskind van Pim en mij. Uit de intentie geboren in Santpoort een bijzondere plek te creëren waar kunst en mens samenkomen. In mei 1983 openden wij de deuren voor het eerste concert, aan de muren schilderijen van Joop Vermeij. Net als nu, zo’n 3000 concerten verder. Wat wij voor ogen hadden en hoe we er vorm aan hebben gegeven, is een goed concept gebleken. Vrije toegang, collecte na afloop, vooraf koffie en thee. Alles om de drempel te slechten. Daar is niets aan veranderd. Maar in deze veertig jaar verdwenen ook veel trouwe bezoekers van het toneel, geruisloos werd hun plek weer gevuld. Het gebeurt regelmatig dat iemand zegt: ‘Vroeger kwam ik hier wel met mijn moeder’. En zo schuift het klassieke muziek minnende publiek steeds weer op.

Pim en Paula met het archief

Pim overleed 7 jaar geleden. Hij was een stille kracht in het geheel. Nooit te beroerd voor wat voor klusje ook, sloeg altijd de blaadjes om, nam de concerten op en haalde bezoekers op van huis en bracht ze ook weer terug. Hij was het kritische gehoor met twee rechterhanden. Vanaf toen heb ik echt intens beleefd hoe helend het is om met elkaar levende muziek te beluisteren. Dasha Beltiukova, onze schoondochter, nam het voorzitterschap in het stichtingsbestuur van hem over. En, als de tijd daarvoor rijp is, zal zij ook het reilen en zeilen van dit podium over nemen. Voor alles is een tijd. Samen met vrijwilligers en donateurs houden we ’t Mosterdzaadje springlevend. De bekendheid er van groeit nog steeds, wereldwijd. De aanvragen voor optredens liegen er niet om. De naam Santpoorts Concertgebouw is niet overdreven.

Na de jaren van corona met lockdowns, alle onzekerheden en beperkende maatregelen, twijfelde ik even of ik ooit de draad van organiseren weer op kon pakken. Zó moet het voelen als je met pensioen bent. Maar toen ik zag hoe gelukkig de musici weer waren voor publiek te spelen, kon ik direct weer in actie komen. En hoewel alles sneller langzamer gaat, op de tijd na, werk ik nog met veel plezier.

Open Dag 1983

De hele maand mei is het feest in ’t Mosterdzaadje. Speciaal voor jullie als donateur een concert op 19 mei met musici van het eerste uur! Dasha organiseert op 12 mei het jubileumconcert samen met haar muziekvrienden. De Londense pianist James Lisney geeft het startschot op 5 en 7 mei. Zijn komst is op zich al een feest! Zie voor alle concerten de bijgevoegde agenda.

’t Mosterdzaadje is met name mogelijk gemaakt door jullie allen als donateur. Zonder subsidie of andere steun weten we dit mooie podium in stand te houden. Met elkaar maken we de wereld iets mooier. Daarvoor heel veel dank.

Met alle beste wensen,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.