vrijdag 6 oktober 2017 – 20.00 uur

CELLO EN PIANO
Hanneke Rouw – cello
Sofia Vasheruk – piano
Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms

Microbiologe en celliste Hanneke Rouw maakt samen met pianiste Sofia Vasheruk debuut in ’t Mosterdzaadje

Hanneke Rouw in actie

De celliste Hanneke Rouw (Zwolle) en de pianiste Sofia Vasheruk (Moskou) treden op vrijdag 6 oktober om 20.00 uur op in ’t Mosterdzaadje. Zij maken voor de eerste keer kennis met het Santpoorste concertgebouw en zullen het publiek gaan verrassen met een paar mooie sonates voor piano en cello van Frederic Chopin (Cello Sonate in G klein opus 65) en Eduard Lalo (Cello Sonate in A klein), Claude Debussy (Rêverie) en J.S. Bach (Prelude en Allemande).

Chopin begon in 1845 aan de Sonate op. 65 in g-klein voor cello en piano. Deze sonate is het laatste werk van Chopin dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd. De grote inspiratie achter de sonate was Auguste Franchomme, een goede vriend van Chopin. Auguste hielp Chopin met de technische aspecten van het werk. In de herfst van 1846 schreef Chopin aan zijn familie in Polen: “Nu eens ben ik tevreden, dan weer ontevreden over mijn cellosonate. Ik gooi hem in een hoek en dan haal ik hem weer tevoorschijn”.

Het werk werd voor het eerst uitgevoerd in 1848 in Parijs. Franchomme vertolkte de cellopartij. “Het mooie aan deze cello sonate vind ik dat de Cello en de Piano elk zijn eigen weg gaat. Bij de Sonate’s van Mendelssohn en Beethoven zie je dat de cellopartij vaak de pianopartij overneemt en andersom. Bij Chopin zie je veel melodieën in de Cello partij die in de piano partij niet voorkomen. Daarnaast vind je bij de Cello Sonate van Chopin een palet aan verschillende kleuren en emoties wat de muziek voor mij heel aantrekkelijk maakt. De Cello Sonate’s van Mendelssohn zijn vooral heel vrolijk. De Sonate’s van Beethoven vertegenwoordigen voor mij de natuur en landschappen. Maar de Cello Sonate van Chopin vertegenwoordigt naar mijn mening verschillende lagen van de ziel”.

Lao heeft 2 belangrijke werken voor de cello geschreven. Het Cello Concert en de Cello Sonate. Lalo schreef de cello sonate in 1856, hij was toen 33 jaar. “Wanneer je beide werken googled op youtube zie je dat er van het Cello Concert veel uitvoeringen te vinden zijn. Dit in tegenstelling tot de Cello Sonate. Dat is best eigenaardig omdat de Cello Sonate wat mij betreft absoluut niet onderdoet voor het Cello Concert. Ik vind dat beide werken qua sfeer en energie juist heel veel op elkaar lijken!
Wat ik leuk vind aan de Cello Sonate van Lalo is dat het een heel energieke en vrolijke Sonate is. Dat komt misschien wel doordat Lalo in zijn werk veel verschillende (gepuncteerde) ritmes gebruikt. In de Cello Sonate van Lalo worden ritmes gebruikt die bij Chopin, Mendelssohn en Beethoven nog niet voorkomen“.

Hanneke Rouw (1987) is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg, Maria Hol en Ran Varon. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu Het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Ondanks haar passie voor de cello is Hanneke microbiologie gaan studeren in Wageningen. Na haar afstuderen in 2011 heeft ze besloten om alsnog voor de cello te kiezen. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven.

Sofia Vasheruk is op 14 mei 1988 geboren in Moskou. Zij begon haar pianostudies in haar vierde levensjaar. Na een half jaar werd ze toegelaten tot de pianoklas van prof. Ada Traub aan de Speciale Gnessin Muziekschool voor begaafde kinderen. In 2000 won zij een speciale prijs bij de N. Rubinstein Piano Competition in Moskou. In 2003 zette zij haar studie voort aan het Chopin Muziek College in Moskou bij prof. Ksenia Knorre. Tijdens haar studie heeft Sofia deel genomen aan de International Piano Competition for Young Musicians 2004 in Enschede (Nederland) waar ze een derde prijs won. Zij was ook één van de winnaars tijdens het National concours/festival ‘Romantic Music for Young Musicians’ in Moskou in maart 2007. In 2007 heeft Sofia haar studie aan het Chopin College met cum laude diploma afgerond en werd ze uitgenodigd om verder te studeren in Nederland.

Sinds september 2007 studeert zij aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede bij M. Markov. In mei 2008 heeft Sofia de 3de prijs en ook de ‘Special prijs voor de Jongste finalist’ gewonnen tijdens ‘Premio Pianistico Internazionale “Sigismund Thalberg”, Napoli, Italië. In 2008 zij begon op te treden met bariton Daniel Herman Mostert. Samen namen ze deel aan ‘1st International Student Lied Duo Competition’ in Nederland in 2009 waar ze een Speciale Prijs van de Stichting Vrienden van het Lied wonnen. In 2009 speelde zij in de finale van het Nationaal Grachten Festival Concours in Amsterdam. In hetzelfde jaar won Sofia de eerste prijs tijdens Rhodes International Music Festival Competition in Griekenland. In 2010 werd zij toegelaten tot Koningin Elizabeth wedstrijd in Brussel en bereikte daar de halve finale. In dezelfde maand heeft zij 2de prijs en Presse prijs gewonnen tijdens het National Competition ‘Coffee bij de Piano’ in Den Bosch. Enkele maanden later won zij de eerste prijs van ‘4. International André Dumortier Competition’  in België. Ook won ze daar een speciale prijs voor de beste vertolking van verplicht werk “Espaces oniriques II’ van Jean-Pierre Deleuze, speciaal gecomponeerd voor dit concours. In 2012 heeft Sofia haar bachelor opleiding aan Artez Conservatorium afgeronde met hoogst mogelijke cijfer (10). Sofia heeft ook een derde prijs gewonnen in YPF (Young Pianists Foundation) Concours in Amsterdam (November 2013). In de grote finale speelde zij Tchaikowsky Piano Concerto no. 1 begeleid door het Noord Nederlands Orkest (NNO), dat onder leiding staat van Stefan Asbury. In 2014 studeerde Sofia af van het Artez conservatorium met het diploma ‘cum laude’.

Reacties zijn afgesloten.