Oorstrelend trio en top cimbalist

Beste mensen,

Met het ingaan van de zomertijd maken de concerten op zaterdagmiddag plaats voor die op de vrijdagavond. Op vrijdag 31 maart meteen een heel mooi begin. Wie de Beltiukova Sisters kent weet dat hun musiceren ontroerend mooi is. En samen met de harpiste Mirjam Rietberg wordt dit een concert waar je bij moet zijn. Zondagmiddag 2 april eveneens twee topmusici die popelen om het publiek kennis te laten maken met muziek voor cimbaal en piano. Aksana Stahievitch en Vadzim Simanovich spelen klassieke werken en origineel voor cimbaal geschreven muziek. In de cimbaal huizen alle mogelijke klanken: harp, piano, gitaar en en zelfs die van een zingende zaag. De Belarussische cimbaal wordt bespeeld met twee houten stokjes die aan het eind met leer zijn bekleed.

En aan de muren een nieuwe expositie met werken van de Santpoortse kunstschilder Joop Vermeij. Thema: ‘Dicht bij huis’. Het is 40 jaar geleden dat hij als eerste in ’t Mosterdzaadje zijn schilderijen tentoonstelde.

Beltiukova Sisters met harpiste Mirjam Rietberg

Op vrijdag 31 maart om 20.00 uur, het eerste avondconcert in ’t Mosterdzaadje, spelen harpiste Mirjam Rietberg, violiste Ksenia Beltiukova en de fluitiste Dasha Beltiukova een programma dat de luisteraar meevoert in een prachtig programma. Uitgevoerd worden werken van C.P.E Bach (Trio Sonate), Ibert (Twee Interludes), Massenet (Meditation), Toselli (Serenata), Piazzolla (Tango) en De Falla (Spaanse Volksliederen). Viool, harp en fluit, er is veel mooie muziek voor deze combinatie geschreven. En als de uitvoering dan in handen is van topmusici die er hun ziel en zaligheid in leggen, dan weet je dat er iets bijzonders gebeurd.
Een kleurrijk programma om bij weg te dromen. Zoals de twee Interludes van Ibert voor trio: echte klankjuweeltjes. Hij schreef ze als een soort imitatie van Barokmuziek en schept een warme en aangename sfeer. Tot slot enkele tango’s van Piazzolla: Bordel 1900 en Cafe 1930. Oorspronkelijk geschreven voor fluit en gitaar, maar in dit concert uitgevoerd door viool en harp.

Aksana Stahievitch en Vadzim Simanovich

Op zondag 2 april om 15.00 uur zijn de cimbalist Vadzim Simanovich en de pianiste Aksana Stahievitch te gast.  Op het programma zijn bewerkingen van Vivaldi, Bach, Kreisler, Monti en ook originele muziekstukken voor cimbalom van Zhynovitch, Kurijan en Kuzniatsou.

Musici van de bovenste plank het publiek kennis willen laten maken met de combinatie van cimbaal en piano. De cimbaal ontwikkelde zich van volksmuziek- tot concertinstrument voor solo en met orkest.

Vadzim en Aksana studeerden aan het Conservatorium in Minsk waar hun samenwerking begon. Aksana studeerde in Amsterdam voor haar master en werkt en woont in Nederland. Nadat Vadzim in 2021 naar Luxemburg verhuisde, konden ze hun samenwerking weer voortzetten. Samen nu voor het eerst in ’t Mosterdzaadje.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.