Pianiste Ellyne Wieringa en Roemeense muziek

Beste mensen,

Als ik dit schrijf luister ik terug naar de opname van het indrukwekkende concert van 4 maart. Twee geweldige musici, grote namen in de muziekwereld, brachten een programma geheel in het teken van de vrouwelijke componist. Waren het de onbekende namen van de componistes, of is er toch wrevel over dergelijk programma? Ik weet het niet, maar er kwamen wel héél weinig mensen op af. Die hebben echt een érg goed concert gemist. Laat je niet afschrikken door het onbekende, zou ik zeggen. Komend weekend is het allemaal wat vertrouwder met de fantastische pianiste Ellyne Wieringa en drie Roemeense musici die muziek uit hun moederland spelen.

De invloedrijke Johannes Brahms

Op zaterdag 11 maart om 15.00 uur is de pianiste Ellyne Wieringa te gast. Op haar programma staan werken van Haydn, Brahms, Röntgen en Grieg.

Deze jonge pianiste Wieringa heeft het in de muziekwereld al ver geschopt. Ze is hoofdvakdocente piano aan de vooropleiding van het conservatorium in Rotterdam. Daarnaast is zij mede organisator van de klassieke series van het Rietveld Theater in Delft.

In dit programma legt zij verbanden tussen Brahms en Haydn en de invloed van Brahms op de Nederlandse componist Julius Röntgen en zijn Noorse vriend Edvard Grieg. ‘Dit recital is misschien wel een zijspoor van de vele paden die er te ontdekken zijn rondom Johannes Brahms, een van de meest invloedrijke componisten uit de romantische periode’, aldus Ellyne Wieringa.

Oude Roemeense volksmuziek

Drie klassiek geschoolde Roemeense musici Anamaria Stamp – piano/zang, Vasile Luca – cimbaal en Gabriel Barbalau – contrabas nemen op zondag 12 maart om 15.00 uur het publiek mee in een authentiek uur vol fascinerende Roemeense klanken. Volksmuziek en ook ‘Muzica Lautareasca’: de oude Roemeense zigeunermuziek vermengd met klassieke muziek.

Zij kwamen vorig jaar bij elkaar om het cd-album “There up, behind the moon” te lanceren. Een aantal nummers van dit album zal gepresenteerd worden. Laat u verrassen door de unieke klankcombinaties van zangstem en drie instrumenten, cimbaal, piano en contrabas!

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.