zondag 30 april 2023 – 15.00 uur

Piano recital  
Stevan Spalevic
Bach, Beethoven, Schubert

Bach, Beethoven en Schubert door Stevan Spalevic

Zondag 30 april om 15.00 uur komt uit Servië overgevlogen de pianist Stevan Spalevic. Het is zijn tweede bezoek aan ’t Mosterdzaadje en heeft weer een prachtig recital voorbereid. uitgevoerd worden Bach, Beethoven en Schubert.

Stevan heeft met de programma de bedoeling om de belangrijkste werken uit de pianoliteratuur uit de belangrijkste muzikale periodes met elkaar te verbinden. Zo opent hij in de Barokperiode met Prelude en Fuga uit het Wohl Temperiertes Klavier II van J. S. Bach. Hij vervolgt dan met de Klassieke periode met opus 109 van Ludwig van Beethoven die in deze sonate teruggrijpt op Bach. En dan uit de Romantiek de cyclus Drei Klavierstücke van F. Schubert. Deze stukken ontstonden zes maanden voor de plotselinge en vroege dood van de componist en drukt een typische Schubert-combinatie van karakters uit: melancholie en verlichting. Soms kom je de naam van de Three Impromptus-cyclus tegen. Het begrip improvisatie sluit dan ook aan bij de vrijere behandeling van het vormconcept van het werk van J.S. Bach en L.v. Beethoven in het eerste deel van het concert.

Onlangs heeft Stevan zijn doctoraalstudie afgerond aan de Muziekfaculteit in Belgrado met het proefschrift over de interpretatieve benadering van de pianomuziek door Ludwig van Beethoven.

Stevan Spalevic werd geboren in Niš, Servië, waar hij zijn vroege muziekopleiding voltooide. Hij studeerde af aan de kunstacademie in Novi Sad en voltooide een postdoctorale studie aan de Scuola di Musica in Fiesole, Italië. Onlangs heeft Stevan zijn doctoraalstudie afgerond aan de Muziekfaculteit in Belgrado in de klas van professoren Aleksandar Serdar en Sonja Marinković met het proefschrift over de interpretatieve benadering van de pianomuziek door Ludwig van Beethoven. Hij heeft ook deelgenomen aan de International Summer Academy Mozarteum in Salzburg, Oostenrijk en de International Bach Academy in Ahlerstedt, Duitsland. Momenteel studeert hij directie en piano aan de Scuola di Musica in Fiesole, Florence, Italië in de klas van professor Ricardo Castro. Hij studeerde bij een aantal professoren in masterclasses zoals András Schiff, Leon Fleisher, Paul Badura-Skoda, Bruno Canino, Stephen Kovacevich, Elisso Wirssaladze, Dmitri Bashkirov, Karl-Heinz Kämmerling, Malcolm Bilson, Robert Levin, Arnulf von Arnim , Dmitri Alexeev, Alexei Lubimov, Jacques Rouvier, Sergio Perticaroli, Stefan Vladar, Arbo Valdma, Konstantin Bogino, Stanislav Pochekin, Boris Romanov, Sergej Markarov, Yuri Kot, Valery Sigalevitch, Vladimir Ogarkov en Felix Gottlieb. Tijdens zijn opleiding was hij laureaat van enkele wedstrijden en won hij tal van prijzen in Servië, Italië, Frankrijk en Bulgarije. Hij trad op in Nederland, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Bulgarije, Bosnië & Herzegovina, Noord-Macedonië en in belangrijke concertzalen in Servië. Hij trad op als solist en als dirigent van symfonische orkesten die pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Brahms en Schostakovich uitvoerden. Hij doceerde piano aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Niš en aan de Faculteit der Filologie en Kunsten in Kragujevac, Servië.

Reacties zijn afgesloten.