De fascinerende klanken van een Kokako en andere

vrijdag 14 februari 2014 - 20.00 uur

Trio Kokako Het trio Kokako is op vrijdag 14 februari om 20.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Het trio bestaat uit Anja van Dooren - (bas)klarinet, Alwin de Vries - fluit en Josje Lodder - piano. Ze spelen een Frans-Italiaans programma met een uitstapje naar Nieuw-Zeeland met werken van Debussy, Messiaen, Scelsi, Ghidoni en Rimmer.

Geopend wordt met de Prélude à l’Après-midi d’un faune van Debussy in een versie voor fluit, klarinet en piano; La volta della nozza van Perezzani — een fascinerende schildering van de nacht; merel gezang in Le merle noir van Messiaen; dansende sterren in l’Étoile inconnu van Ghidoni en spannende klanken in een basklarinet solo van Scelsi.

Als aanvulling op dit Frans-Italiaanse repertoire maken we nog een uitstapje wat verder naar het zuiden. Het trio Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel, die allerlei spannende geluiden voortbrengt. Hoe dat klinkt hoort u in Kokako Dreams. De Nieuw-Zeelandse componist John Rimmer schreef deze versie speciaal voor ons ensemble. Naast geluiden van de Kokako wordt ook bijvoorbeeld de vlucht van deze vogel uitgebeeld.

Over Kokako:
Het ensemble Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel die allerlei spannende en fascinerende klanken voortbrengt. De onvergetelijke ervaring die dit met zich meebrengt willen we met onze programma’s op de luisteraar overbrengen. Ons repertoire bestaat uit 20e en 21e eeuwse muziek voor fluit, (bas)klarinet en piano.

Sinds zomer 2011 bestaat Kokako uit:
Anja van Dooren studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag alwaar zij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde bij respectievelijk Bas de Jong en Harmen de Boer. Zij volgde masterclasses bij Karl Leister, Hans Deinzer en Anthony Pay in Duitsland en Italië. Naast het remplaceren bij diverse beroepsorkesten, maakt zij veel kamermuziek. Zij speelde onder andere in het Trio Ponte (klarinet, cello, piano) en het Duo Modern (fluit en klarinet), samen met Alwin de Vries. Met dit duo maakte zij in 2003 een CD. Naar aanleiding hiervan traden zij op in het concertgebouw te Amsterdam. Als soliste trad zij diverse keren met orkest op in het klarinetconcert van W.A. Mozart. Als klarinetdocente is zij verbonden aan de muziekschool B plus C te Leiden.

Alwin de Vries studeerde Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en fluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Emile Biessen en Paul Verhey. In mei 1995 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen van onder andere Peter-Lucas Graf, Robert Dick, Trevor Wye en Aurèle Nicolet. Hij maakte deel uit van verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van de kamermuziek remplaceerde hij regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Als fluitdocent was hij lange tijd actief in Houten en Culemborg. Momenteel is hij teamleider van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten De Plantage in Tiel en omstreken.

Josje Lodder, piano, studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. In 1991 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde in Maastricht de cursus hedendaagse kamermuziek en nam deel aan een masterclass bij György Kurtág. Ze werkte mee aan een kindermuziektheaterproductie, is pianiste in het trio Verse Sneeuw en begeleidt verschillende instrumentalisten en zangers.

TERUG